Nog even en het is alweer Black Friday! De Amerikaanse traditie die plaatsvindt op de vrijdag na Thanksgiving heeft de afgelopen jaren ook in Nederland flink aan populariteit gewonnen. Op Black Friday beginnen veel Amerikanen traditiegetrouw met hun inkopen voor de feestdagen.

De oorsprong

Over de daadwerkelijke oorsprong van deze legendarische koopjesdag heerst nogal wat verdeeldheid. Enerzijds wordt Black Friday geassocieerd met een marktcrash uit de 19e eeuw. Winkeliers zouden geprobeerd hebben om hun omzetten een boost te geven en gingen grote kortingen weggeven.

Anderen geloven dat in de 18e eeuw plantage-eigenaren op de dag na Thanksgiving slaven konden kopen, tegen grote kortingen. Vervolgens zou deze gewoonte zijn overgenomen door winkeliers.

Een ander veel geloofd verhaal is dat de traditie en de naam ontstaan is dankzij de politieagenten van Philadelphia. In deze stad wordt jaarlijks na Thanksgiving een grote football wedstrijd georganiseerd. Dit trok van heinde en ver bezoekers wat tot enorme chaos leidde. De politieagenten omschreven deze dag als een “Black Friday”.

De meest geloofwaardige theorie is echter dat Thanksgiving gewoon een goed bedachte marketing stunt van retailers is. De week voor Thanksgiving wordt in Amerika en Canada gevierd met feestelijke parades. Tijdens de 19e eeuw besloten veel retailers en warenhuizen hierop in te spelen door uit te pakken met sponsoringen tijdens de parades en door grootse kortingen in de winkels te geven. De vrijdag stond al snel bekend als de beste periode voor het in huis halen van de nodige kerstaankopen. Waarschijnlijk is op deze manier Black Friday echt ontstaan.

Het heden

De combinatie van hoge kortingen en de alom bekende hysterie die de meeste Amerikanen sowieso met zich meebrengen, zorgt voor bijzondere taferelen. Jaarlijks komen er weer talloze berichten binnen van uit de hand gelopen ruzies om het laatste artikel, urenlange wachtrijen en hysterische mensen. Sommige mensen kamperen al dagen voor de winkels om de felbegeerde items te bemachtigen. Hoewel we in Nederland dit level van hysterie misschien nog niet bereikt hebben, wordt er ook hier gestrooid met de mooiste kortingen. Wij doen hier uiteraard aan mee. Vanaf zondag 20 t/m zondag 27 november krijg je online 10% korting op de gehele collectie met kortingscode: BF10

Kijk voor de mooiste aankopen geheel in stijl van deze feestdag bijvoorbeeld eens naar de serie Lous. Deze serie van Marie Jo is versierd met verfijnde broderie en heeft doorschijnende details voor een romantische en verleidelijke uitstraling.

Laat deze kortingen niet aan je voorbijgaan en bekijk snel onze webshop voor ons gehele online assortiment!