Het kopen van een goed passende en lekker zittende bh is voor veel vrouwen een lastig karwei. Wist je dat ongeveer 70% van de vrouwen de verkeerde bh maat dragen? En dat dit zelfs kan lijden tot lichamelijke schade? Om dit te voorkomen kun je met onderstaande tips bij jezelf de juiste bh maat bepalen.

Hoe neem ik de juiste maat op?
Voor het vinden van de juiste maat heb je twee maten nodig, namelijk die van de onderwijdte en de bovenwijdte. Om deze maten op te meten heb je een meetlint nodig en je best passende bh zonder extra vulling of push-up cups. Wanneer je de maten opneemt zonder bh moet je er rekening mee houden dat de maat van de bovenwijdte kleiner uitvalt dan dat je werkelijk nodig hebt. Een bh trekt iets doorgezakte borsten wat omhoog, waardoor de bovenwijdte groter is dan zonder een bh.

Wat is de onderwijdte en de bovenwijdte?
De onderwijdte is de borstomvang gemeten vlak onder de borsten. Dit geeft de omvangsmaat aan, oftewel het getal in de bh maat. Je rondt deze maat af op veelvouden van 5 cm. Een onderwijdte van bijvoorbeeld 73 cm wordt afgerond naar een omvangsmaat van 75.
De bovenwijdte is de borstomvang gemeten over het breedste deel van de borsten. Het verschil in centimeter tussen de onderwijdte en de bovenwijdte geeft de cupmaat aan, oftewel de letter in de bh maat.

Hoe bepaal ik mijn bh maat?
Nu je vast hebt gesteld wat je onderwijdte en bovenwijdte is in centimeter kun je je bh maat gaan bepalen. Hierbij maak je gebruik van bovenstaande tabel. In de meest linker kolom, ‘’maat bh omvang ’’, zie je de omvangsmaat van de bh. Deze tabel loopt van 65 tot 125 cm. In de kolom daarnaast, ‘’onderwijdte in cm’’, zie je steeds twee getallen staan. Wanneer je je onderwijdte hebt gemeten kun je het aantal centimeter hier in opzoeken. Om te weten welke afgeronde omvangsmaat je nodig hebt kijk je weer naar de eerste kolom.
Voorbeeld: Je meet een onderwijdte van 73 cm. Dit getal zoek je op in kolom twee. Hierna kun je in de eerste kolom zien dat je omvangsmaat 75 nodig hebt.

Onder de derde kolom, ‘’cupmaat’’, vind je verschillende cupmaten van maat AA t/m I. In het grote blok onder ‘’bovenwijdte in cm’’ kun je je bovenwijdte in cm opzoeken. Om te weten welke cupmaat je nodig hebt kijk je recht boven het gevonden vakje in de cupmaten rij.
Voorbeeld: In de eerste stap heb je vastgesteld dat je omvangsmaat 75 nodig hebt. Vervolgens heb je een bovenwijdte gemeten van 92 cm. Als je dan in de rij van omvangsmaat 75 kijkt en op zoek gaat naar bovenwijdte 92 cm zul je zien dat hierbij cupmaat C hoort. Je weet nu dat je bh maat 75C hebt.